Örebro kommun deltar i samverkansprojektet Cykelskiftet, som tillsammans med experter inom beteendeförändring har undersökt vad som hindrar och motiverar medarbetare att ta cykeln till jobbet.
Nu presenteras slutrapporten med förslag på strategier för att fler ska välja eldriven förmånscykel.
I Sverige har nästan 1,2 miljoner av alla anställda möjlighet att cykla till arbetet inom 15 minuter.
Trots det cykelpendlar bara 1 av 10 svenskar till jobbet. Den nya rapporten ”Från bilist till förmånscyklist” som publiceras 15 oktober presenterar en för Sverige unik sammanställning över de faktorer som påverkar anställdas beslut att skaffa en eldriven förmånscykel.
Rapporten har tagits fram av Nordic Behaviour Group i samarbete med Örebro kommun, Helsingborgs stad, Akademiska Hus, Karlstad universitet och 2030-sekretariatet
– Trots fördelarna med förmånscykel är nyttjandegraden fortfarande relativt låg, och över tid är persontransporter med cykel oförändrad. Det vill Cykelskiftet bidra till att förändra, säger Maria Stenström, ansvarig för mobilitet och beteendefrågor vid 2030-sekretariatet.
Med hjälp av djupintervjuer och en enkätundersökning har projektet identifierat vad som hindrar och motiverar anställda att införskaffa en förmånscykel.
Baserat på resultaten presenteras fyra lösningsförslag för att stimulera andelen förmånscyklar jämfört med idag. Brist på kunskap om att förmånen finns, hur den påverkar lön, pension och skatt lyfts fram som viktiga hinder i rapporten.
Även osäkerhet kring risker, till exempel i samband med stöld, och osäkerhet kring val av cykel identifieras som hinder. Att som arbetsgivare informera sina anställda om möjligheten att teckna förmånscykel och vad det innebär ekonomiskt bedöms vara särskilt viktigt för att fler ska ta cykeln till jobbet.
– För att förändra människors resvanor krävs ett beteendeskifte. I undersökningen har vi fokuserat på den anställdas perspektiv på förmånscykeln och kan se att branschens engagemang är avgörande om fler ska ta cykeln till jobbet.
Att informera om fördelarna med cykling och erbjuda test av olika cyklar är två saker som kan öka viljan att välja förmånscykel, säger Gabriella Stuart, projektledare och expert i beteendeförändring på Nordic Behaviour Group.
Fördelarna med förmånscykel är många och vissa direkt fördelaktiga för både arbetsgivare och anställda.
Till exempel färre sjukdagar, lägre pendlarkostnader, minskat buller, minskade utsläpp och bättre luftkvalité.
Resevaneundersökningar från Örebro kommun visar att bilpendlingen minskar när fler skaffar förmånscyklar.
– Sedan Örebro kommun införde förmånscyklar har vi bland annat sett en ökad användning av elcyklar och fler som väljer cykeln framför bilen vid arbetspendling.
Vi ser också att det bidragit till bättre hälsa bland anställda och minskade koldioxidutsläpp för arbetsresor, säger Hanna Malm, trafikplanerare, Örebro kommun.